Чому розробка та розкрутка сайту коштує дорого?

Головна » Статті » Чому розробка та розкрутка сайту коштує дорого?
Розробка та розкрутка сайту коштує дорого

Джерело: saytopedia.com

Природно бажання людини заощадити скрізь, де можна. Хоча ми всі розуміємо, що зайва економія іноді обертається ще більшими непотрібними видатками у майбутньому.

Колись почула фразу: “Ми не такі багаті, щоби купувати дешеві речі”. Чи варто заощаджувати на розробці сайту?

Займаючись розробкою та розкручуванням сайтів близько двох років, я прийшла до розуміння реальної вартості своєї роботи. І за цей же час доводилося зустрічати чимало клієнтів, які не розуміють, чому розробка сайту може коштувати їхню місячну або двомісячну зарплату.

Деякі ставлять питання на кшталт “але це ж лише сім сторінок”, або “це ви хочете за тиждень роботи з мене стільки взяти?”, або “але ми хотіли б просто подивитися, як воно взагалі піде, ми не готові платити такі гроші, тому що не впевнені, чи буде толк від сайту”.

Як і багато програмістів і промоутерів-початківців, я свого часу робила сайти за смішними тарифами. Зараз за такими цінами беруть замовлення мої знайомі, які тільки розпочинають свою роботу на цій ниві.

Напевно, кожному новоспеченому програмісту треба взяти хоча б декілька замовлень за безцінь, щоб на своєму досвіді зрозуміти, що ця робота коштує хороших грошей, і що краще не брати замовлення взагалі, ніж робити кому-небудь сайт за копійки.

Так, деякі проекти можуть у фахівців зайняти тільки день на розробку. Але для того, щоб сьогодні виконати це замовлення у такий короткий термін, спеціаліст свого часу витрачав дні, тижні, місяці, а то й роки на самонавчання, на напрацювання бази інструментів, на написання своїх скриптів, які він потім лише дещо коригує під кожен новий проект. Не кажучи вже про те, що освоїти програмування, в принципі, може не кожен. Це як мови – не всім дано, не у всіх є до них здібності.

Так ось, весь витрачений час – це незароблені гроші. У той час як інші присвячували час зароблянню тут і зараз, людина інвестувала час у себе. Час був вкладений у себе як спеціаліста, і вкладений не для того, щоб потім свої послуги продавати за смішними цінами.

Отже, година моєї роботи – це не просто година мого часу сьогодні, це тижні моєї роботи в минулому.

Це як в анекдоті, коли ремонтник прийшов за викликом відремонтувати приймач, стукнув по якійсь деталі разок, і все запрацювало. Запитав із господаря 100 гривень, а той обурився:

– І це ви хочете 100 гривень за те, що ви стукнули по якійсь там штуковині?
– За те, що я стукнув по штуковині – 1 гривня, а 99 – за те, що я знав, де стукнути.

Я не думаю, що існує глобальна система оцінки зусиль і часу, і переведення їх у матеріальний еквівалент. Кожен у результаті визначає вартість своїх послуг сам. Ну якщо він – фрілансер, як я. 🙂

Я для себе вирішила більше не працювати з клієнтами, не готовими вкладати відчутні суми в свої проекти.

Замість того, щоб робити недорогі сайти для когось, я роблю сайти для себе і розміщую на них рекламу. Таким чином я заробляю якісь гроші, без зайвих нервів і метушні.

Тобто на даний момент я можу заробляти невеликі гроші і без клієнтів. Це, як правило, набагато легше і приємніше – сам собі замовник, сам собі виконавець. При цьому, я сама собі не дзвоню по три рази на день, щоб повідомити про нову ідею, яка мені щойно прийшла, і яку неодмінно потрібно втілити в життя, скоригувавши попередній план, і не критикую свій дизайн, і не прошу щось ще відсканити чи переробити, не нервую, не ставлю собі дурних питань… Загалом, у мене з собою повна гармонія та порозуміння. 🙂 І при цьому я заробляю собі на хліб.

Відповідно, якщо хтось хоче на якийсь час витягти мене з мого гармонійного способу заробляння грошей, він повинен чимось зацікавити, запропонувавши мені заробити значно більше. Інакше просто немає сенсу.

Робота з кожним клієнтом – це індивідуальний підхід, складання конкретного завдання виходячи з потреб клієнта, це і консультації, і узгодження варіантів із замовником… Словом, це час, це нерви та здоров’я.

Робота за комп’ютером сама по собі далеко не нешкідлива.

При розумному підході можна мінімізувати негативний ефект малорухливої роботи, можна взяти у звичку робити зарядку, регулярно займатися якимось спортом.

Складніше з шкідливим впливом на очі. Будь-яких моніторів з використанням або без використання захисних окулярів.

У скільки б ви оцінили діагноз “комп’ютерний зоровий синдром”, або “синдром сухого ока” в 25 років? І коли офтальмолог каже вам, що з вашою роботою, ви почнете носити окуляри років у 30-35, а не в 40-50, як більшість людей.

Зіткнувшись із цією проблемою, я остаточно переконалася, що розпорошуватися по дрібницях не варто.

Моя робота коштує добрих грошей. І те, що хтось там може пропонувати свої послуги вдвічі-втричі дешевше, мене не цікавить, це – особиста справа тих людей, як вони на даний момент оцінюють свою працю.

І це я ще не говорила про ті випадки, коли дешево продають щось, що взагалі є безкоштовним, користуючись наївністю клієнта. А найбільший “шик”, це коли безкоштовне продають за дуже непогану ціну! “Остапів Бендерів” у нас вистачає. Продадуть вам роги та копита, ще й змусять кредит на їхню покупку оформити 🙂

Але метою цієї статті було не розповідати про шахраїв, які беруть гроші за роботу, зроблену не належним чином, а про роботу чесного розробника, який виконує роботу на совість.
З позиції клієнта, звісно, намагаєшся мінімізувати витрати без істотної втрати якості.

Я б не рекомендувала людям, які серйозно ставляться до свого проекту, замовляти занадто дешеву розробку сайту. Занадто дорогу, можливо, теж не обов’язково, але не “антикризовий варіант від студії пупер-друпер” із двома виконаними проектами в портфоліо, і то на безкоштовному хостингу для сусідів.

Сподіваюся, що тим, хто цікавиться, стало трохи ясніше, чому дизайн, розробка та промоція сайту не можуть бути, і не повинні бути занадто дешевими.

Підписатися
Сповістити про
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі