Створюємо карту сайту – sitemap

Головна » Статті » Створюємо карту сайту – sitemap
Карта сайту - sitemap

В принципі є два види карт сайту. Перший вид – це просто список усіх сторінок вашого сайту – або основних розділів – призначений допомагати відвідувачам знайти інформацію, яка їм потрібна. Такі карти сайту робляться на html і оформляються як завгодно автору. Напрклад, html-карта нашого сайту виглядає так — https://www.site-free.com.ua/ua/sitemap.html.

Другий вид – це карти сайтів написані у форматі xml (XML Sitemap) – розробляються для пошукових машин з метою надати їм інформацію про ваш сайт. Наша xml карта знаходиться за адресою https://www.site-free.com.ua/sitemap.xml.

XML карта сайту – це також список сторінок на вашому веб-сайті. Але тут ми вже точно пишемо повний список і включаємо абсолютно всі сторінки свого сайту, як мінімум всі ті сторінки, які ми хочемо бачити в індексі.

XML карта сайту дозволяє донести до пошукових роботів ті адреси сторінок, які, можливо, не піддаються виявленню при звичайній індексації, або просто прискорити знаходження нових сторінок.

Можна сказати, що створюючи на своєму сервері XML карту, ми ніби тичемо пошукові системи носом у список і говоримо “ось тут проіндексуй” 🙂

Крім самого списку адрес сторінок, xml карти зазвичай містять таку додаткову інформацію, як частоту зміни сторінки (changefreq), відносну значимість сторінки (priority), дату останнього оновлення сторінки (lastmod).

Чи можна обійтися без картки XML? Можна. Але вона ніколи не завадить. Тим більше, що зробити її – пара дрібниць.

За цим можна звернутись у безкоштовний онлайн генератор Sitemap – xml sitemap generator. Хоча там максимум 500 сторінок додадуть у сайтмеп, якщо у вас більше, вони не будуть внесені.

Можливо, є й україномовні інструменти для генерації карт, та там і без знання мови все зрозуміло: вводь урл, тисни старт.

Потім беремо згенеровану карту у форматі xml (Download un-compressed XML Sitemap) – найперше посилання, яке з’явиться після закінчення генерації – і завантажений файл sitemap.xml кладемо собі на сервер.

Потім йдемо в Інструменти Google для вебмайстрів, і додаємо її на перевірку в розділі Файли Sitemap. Гугля карту перевірить, і скаже скільки адрес сторінок він у ній побачив. Якщо в карті є помилки, він вам теж про це дбайливо повідомить.

Потім йдемо в Яндекс Вебмайстер і додаємо карту туди. Хоча можна просто шлях до карти прописати у файлі роботс (robots.txt), якщо ви користуєтесь таким.

У такому разі пишемо:
User-agent: Yandex
Sitemap: http://moysayt.blah/sitemap.xml

Підписатися
Сповістити про
0 коментарів
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі